Slip af med din eksamensangst

Fire hurtige måder at slippe af med din eksamensangst

Hvorfor har vi mennesker tendens til at blive ængstelige når vi skal til eksamen? Det kan have flere årsager:

 

Det første vi må spørge os selv om er: ”er jeg nervøs fordi jeg ikke har forberedt mig nok?”. Hvis vi ikke har forberedt os nok til en eksamen er der god grund til at være nervøs idet sandsynligheden for at vi kommer til at klare os dårligt er relativt stor. Angsten og nervøsiteten er i dette tilfælde et vink med en vognstang til os selv om at vi ikke har forberedt så godt som vi selv mener vi burde. Hvis dette er tilfældet kan vi hjælpe os selv med vores eksamensangst ved simpelthen at forberede os bedre. Den passende respons på vores ubehag er altså at forberede os.

Hvis vi har forberedt os nok kan angsten opstå pga. forskellige psykologiske mekanismer. Overdrevne selvangreb kan føre til eksamensangst. Overdrevne selvangreb viser sig ved at vi er urimeligt hårde og kritiske over for os selv og dermed ikke har et realistisk billede af hvad vi rent faktisk kan og er i stand til at udrette. Det kan være perfektionisten som kun synes at det fejlfri er godt nok. Det kan være den mere middelmådige studerende som egentlig klarer sig tilstrækkelig godt, men som har et skævvredet billede af egne evner. Dette betyder at når en eksamen nærmer sig vil vi vurdere at vi ikke er kloge nok, dygtige nok, arbejdsomme nok, talentfulde nok osv. Løsningen her er altså ikke at arbejde hårdere, men i stedet at blive klogere på og arbejde med denne lidelsesfulde mekanisme der driver eksamensangsten. 

Et tredje eksempel på hvad der kan drive eksamensangsten er en anden lidelsesfuld psykologisk mekanisme: tilskrivning af kritiske tanker og bedømmelser hos ens publikum. Dette kan være en ubevidst og automatisk tendens vi har til at tilskrive andre hårde, kritiske tanker om hvordan vi præsterer i en given situation. Måske er vi slet ikke opmærksomme på at vi har denne tendens fordi vi er blevet så vant til at se verden igennem dette filter som påføre os så meget lidelse. 

De to sidstnævnte eksempler kan der arbejdes på i et terapiforløb og er oplagte indre, psykiske problemstillinger at bringe ind i det terapeutiske rum.

Hvad hjælper mod eksamensangst?

 

Som overskriften lover vil jeg runde af med fire hurtige måder at slippe af med din eksamensangst på (forstår følgende med et glimt i øjet) :

  • Studér noget ligegyldigt. Hvis dit studie ingen betydning har for dig vil du ikke være nervøs for hvordan det går.
  • Gør dig ligeglad med din eksamen. 
  • Hav lave, lave, lave forventninger til dig selv.
  • Undgå at gå til eksaminer

Take home pointe: Eksamensangst kan have rod i forskellige anliggender heriblandt for lav grad af forberedelse, overdreven selvkritik eller tilskrivning af kritiske tanker og bedømmelser hos andre. Jeg vil ikke anbefale at søge hjælp til behandling af eksamensangst hvis årsagen er at du skal forberede dig bedre  Hvis du er velforberedt til dine eksaminer men alligevel oplever invaliderende eksamensangst vil du sandsynligvis kunne få hjælp igennem terapi.