Præstationsangst

Hvad er praestationsangst?

Hvad er
præstationsangst?

Præstationsangst er en angst, som kommer til udtryk i alle typer situationer, hvor du skal performe eller præstere. Det kan enten være i skolen, hvor du skal holde et oplæg foran klassen eller op til eksamen, som kan afgøre dine fremtidsmuligheder. Det kan også være, at du skal til jobsamtale, eller til et salgsmøde, som er vigtigt for virksomheden. 

Det er meget normalt, at du som sportsudøver oplever præstationsangst – særligt når du er god! For du bærer en masse pres på dine skuldre og et niveau du skal leve op til. Det kan både være i forhold til dig selv eller de nærmeste omkring dig.

Angsten kan også komme til udtryk i situationer, hvor du ikke skal præstere. Det kan være, hvis du skal sidde sammen med én af dine kollegaer, til fester eller middage med venner eller familien. Det er typisk sådan, at præstationsangst er en del af social angst. Du føler, at du enten skal “gøre” noget eller “være” noget, og på denne måde fremprovokeres præstationsangsten.

Symptomer ved præstationsangst

Til forskel fra f.eks. panikangst eller generaliseret angst involverer denne angstform andre mennesker omkring dig. Du kan være bange for, hvad andre tænker eller mener om dig, eller bange for at de kan se, at du har angst. Du kan have følelsen af at blive nedvurderet eller bange for at blive forladt. Det kan være, når du føler, at du ikke kan præstere “godt nok” til, at dine omgivelser vil være sammen med dig. Du kan være bange for, at folk omkring dig ser det som et svaghedstegn, og du kan derfor være pinlig over det. I sportens univers kan sporten være en stor del af ens identitet, og hvis ikke du præsterer kan du være bange for at miste en del af dig selv.

Hyppige symptomer er:

  • Øget hjertebanken
  • Åndenød
  • Kvalme
  • Overdreven sveden
  • Svimmelhed
  • Søvnløshed
  • Rastløshed
  • Tankemylder
Symptomer ved præstationsangst
Hvordan opstår præstationsangst?

Hvordan opstår
præstationsangst?

Præstationsangst opstår meget på lige fod med alle andre angstformer. Den udvikles på baggrund af noget andet. Sådan er det med de fleste angstformer eller angstlidelser. Præstationsangsten stammer typisk fra negative følelser som frygt, nervøsitet, usikkerhed eller at man er flov. Det kan komme på baggrund af andres forventninger til en – eksempelvis ens forældre, som du føler er flove over, at du ikke gik den retning de håbede på. Det kan også forekomme i jagten om anerkendelse. 

Kan du nikke genkendende til ovenstående, så kontakt mig for en uforpligtende dialog og lad mig give dig hjælp og redskaber, som kan hjælpe dig fri for præstationsangst. Jeg har hjulpet en række sportsfolk samt unge, hvor vi sammen målrettet behandler og konfronterer dine følelser, symptomer og reaktioner under trygge og professionelle rammer.

Kontakt mig gerne på  +45 60 61 71 63 , for at høre nærmere omkring, hvilke muligheder der ligger for, at hjælpe dig af med din angstlidelse. 

Du kan også skrive en mail til mig på mail@psykologhogh.dk. Jeg besvarer din mail indenfor 24 timer. 

Har du brug for en samtale med mig, så bestil tid nu.

Ønsker du at komme i gang med et terapiforløb? Eller har du spørgsmål til, hvilken hjælp du skal have?