Social angst

social angst psykolog

Har jeg
social angst?

De fleste mennesker kender nok til tidspunkter, hvor de i sociale sammenhænge har haft en følelse af usikkerhed, utryghed eller nervøsitet. Det kan være i selskab med mennesker du kender, men det kan også være med nogen du ikke kender. Måske er der mulighed for, at du skal være ekstra meget i rampelyset. Det kan være du skal introducere dig for nye mennesker eller kunne holde en samtale kørende til et socialt arrangement. Den naturlige nervøsitet man kan opleve i sociale situationer daler for det meste hurtigt igen.

Når den sociale angst tager over

Når man udvikler en social fobi eller social angst, forsvinder angsten ikke lige med det samme igen. Angsten bliver hængende, og kan komme til at diktere hvordan man kan begå sig med andre mennesker.

Ved social angst begynder man bevidst at undgå og isolere sig fra mennesker, sociale arrangementer eller situationer, hvor man kan opleve følelsen af angst. Det er ofte frygten for at blive set ned på, gjort til grin eller dømt i sociale situationer, som fylder og styrer ens adfærd. Man føler måske ikke, at man vil passe ind, eller frygter at man vil være centrum for folks opmærksomhed. Begynder man bevidst, at undgå situationer som kan fremkalde social angst, begynder angsten at kunne udvikle sig til en angstlidelse.

På trods af at man kan have social angst, skal man ikke underkende et socialt behov. Det er ikke unaturligt, at mennesker med denne angsttype kan opleve sig ensomme. Desværre kan angsten hindre dem i at møde nye mennesker, snakke med andre eller deltage socialt på lige fod med deres omgangskreds.

Fysiske tegn
på social angst

Måske er det allerede meget tydeligt for dig, at du har social angst? Eller måske kan du have svært ved at vurdere, om det du oplever, er social angst?

Her er nogle af de fysiske tegn, som man kan opleve ved angst i sociale situationer:

  • Svedeture
  • Rysten på hænder
  • Rødmen ned over brystet eller i ansigtet
  • Snurrende fornemmelse i hænderne, huden og læberne
  • Stammen
  • Anspændthed
  • Problemer med at trække vejret
  • Svimmelhed

Det er heller ikke atypisk, at man har tankemylder, hvor tankerne kører i ring.

Du kan få hjælp til din angst under trygge forhold i Aarhus. Det er muligt for dig, at få den hjælp der skal til, så din sociale angst mindskes.

social angst

Har du brug for en samtale med mig, så bestil tid nu.

Ønsker du at komme i gang med et terapiforløb? Eller har du spørgsmål tiI, hvilken hjælp du kan få ved mig som psykolog?