eSporten er her!
Som sportspsykolog har jeg med en lang række forskellige atleter at gøre: fra fodbold til cykling, svømning til løb, racerkører til dansere. De seneste 5 år er har en ny sportsgren for alvor meldt sig under fanerne – eSport. Og snakken og diskussionerne er gået: hvorvidt skal eSport anerkendes som en sportsgren på lige fod med håndbold, golf mv. (https://www.dr.dk/nyheder/politik/s-esport-skal-vaere-en-del-af-den-danske-foreningstradition )?
Fra soveværelset til stadions
Lad os sætte det politiske til side. Uanset hvad man måtte mene om eSportens anerkendelse i Danmarks Idrætsforbund, kan vi konstatere at eSporten er stor, voksende og professionaliseret. eSport er ikke bare en sport der foregår på soveværelset længere. Det er en holdsport og en individuel sport på et højt niveau. I hele verden fyldes der stadions til de største turneringer. Der er store organisationer med storsponsorer bag sig. Der er trænere, diætister, læger, fysioterapeuter ( https://www.dr.dk/sporten/oevrig/kontorskader-lurer-i-e-sport-danske-verdensstjerner-faar-skraeddersyet-kost-og , https://www.fyens.dk/indland/Sportsdirektoer-Astralis-sejr-er-kulmination-paa-benhaardt-arbejde/artikel/3287180 ) og sportspsykologer der er del af de største hold. Allesammen med til at støtte op om at optimere forholdene for holdene og de enkelte spillere. Alt sammen for at skabe de bedste rammer for en toppræstation. Kigger vi på ovenstående og på den brede dedikation der ses hos de bedste inden for eSport kan vi se at der er et væld af fællestræk i organiseringen omkring klassiske sportsgrene og eSport.
Spilafhængighed, virkelighedsflugt og computernørder
Ud over kampen for at bliver anerkendt som en sportsgren er der sideløbende en fortløbende snak om spilafhængighed (http://navisen.dk/blog/who-gaming-afhaengighed-boer-vaere-en-diagnose/ , https://www.dr.dk/nyheder/viden/kroppen/besat-af-counter-strike-faa-en-diagnose-paa-din-gaming-afhaengighed ). En snak og en debat der fylder på en sådan måde, at det at bruge meget tid på at spille computer kan komme til på forhånd at få en dårlig klang. Det at spille meget computer kan blive omtalt som en afhængighed eller en flugt (afhængighedsdebatten kan du læse mere om i kommende blogindlæg). Og spillerne kan blive set som ”computernørder” (https://www.dr.dk/nyheder/kultur/gaming/21-aarig-dansk-superstjerne-vi-blev-set-som-noerder ).
Computernørder eller atleter?
Det er relevant at vi stiller spørgsmålet om hvorvidt dedikerede eSports-spillere der drømmer om en karriere inden for feltet skal ses som nørder eller om de skal anskues som atleter? Mit svar er kort – de bør anskues som atleter på samme vis som andre sportsudøvere. De er atleter som er præcis lige så nørdede omkring deres sport som fodboldspillere er nørdede omkring fodbold. Det kræver at man nørder for at man blive den bedste. Talent er vigtigt, men et talent skal plejes og opbygges på en god og langtidsholdbar vis. En eSports-atlet skal træne hårdt og pleje sit talent på en måde der gør at han/hun er i den bedst mulige position for at kunne lave en toppræstation.
Sportspsykolog og eSport
I mit arbejde går jeg ikke anderledes til eSports-atleter end jeg gør til fodboldspillere. Det kræves af begge at de er 100% klar til kamp når det gælder og at de har gjort alt hvad de kunne for at optimerer deres krop og psyke forud for alle kampe. Der hviler et stort presse på begge – både fra dem selv, fra holdkammerater, fra fans, fra trænere, fra sponsorer mv. Der skal træffes instinktive, lynhurtige og gode beslutninger igennem hele kampen. Uanset om du er fodboldspiller eller eSports-atlet.
Hvis der skal skabes gode og langtidsholdbare forhold og rammer hvori eSports-atleter kan præstere på et vedvarende højt niveau, skal de også anskues som atleter der har brug for velovervejede, velorganiserede og sunde fysiske og psykiske forhold som gør at de kan præstere på et højt niveau uden at brænde ud efter et par år på topplan. En toppræstation finder ikke alene sted på baggrund af hård træning – det omgivende miljø og organiseringen af arbejdet som eSports-atlet må tages seriøst for at atleten er i balance og kan præsterer sit ypperste.